CODE.ORG İLE BLOK TABANLI KODLAMA ÖĞRENİYORUM - OĞUZHAN ÖZEL

 "Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi" Code.org ile Blok Tabanlı Kodlama Öğreniyorum Dökümanları - Oğuzhan ÖZEL

02.04.2020 10173

code.org 1

 

 CODE.ORG NEDİR?

Okullarda çocukların kodlamayı erken yaşlarda öğrenmesini teşvik etmek amacıyla hareket eden, kar amacı olmayan uluslararası bir organizasyon olan internet sitesi "code.org" sitesidir.

http://www.code.org/   adresinden siteye giriş yapabilirsiniz. Blok tabanlı kodlama yaparak geçmiş olduğunuz aşamaların kaydedilmesini ve öğretmeniniz tarafından kontrol edilebilmesini istiyorsanız öğretmeniniz vermiş olduğu sınıf kodu ve şifre ile giriş yapmalısınız. Aksi takdirde geçmiş olduğunuz aşamalar kaydedilmeyecektir.

 

 

1- PROBLEM NEDİR? PROBLEMLERE NASIL ÇÖZÜM ÜRETİRİZ?

Blok tabanlı kodlamaya başlamadan önce problem, problem çözme, problem çözme stratejileri gibi kavramları öğreneceğiz. Kurt, Kuzu, Ot etkinliği ile örnek bir problem çözme süreci yaşayacağız. Hanoi Kuleleri adında matematiksel bir zeka oyunu ile hem eğlenip hem problem çözme süreçlerini zihnimizde yaşayacağız. Alttaki resme tıklayarak dökümana ulaşabilirsin.

PROBLEM

Derste çözdüğümüz problem durumlarına buradan ulaşabilirsin.

14-02-2024

 

 

 2- AĞUSTOS BÖCEĞİ İLE KARINCA : BİR ALGORİTMA MASALI

Bir masal arası :)

 07-12-2020

 

 3- ALGORİTMA NEDİR? HAREZMİ KİMDİR?

Blok tabanlı kodlama ile başlayacağımız önümüzdeki yıllarda bu alana ilgisi olan öğrencilerin programlama ile devam edeceği sürecin temelinde algoritmalar bulunmaktadır. Bu sebeple algoritma nedir? ve kim tarafından bilime kazandırılmıştır? sorularına cevap arayacağız. Altta resme tıklayarak dökümana ulaşabilirsin.

ALGORİTMA

 

4- CODE.ORG NEDİR? NASIL GİRİŞ YAPARIM? HANGİ BÖLÜMLERE GİRMELİYİM? NASIL KODLARIM?

Girişte kısaca bahsettiğimiz gibi code.org nedir? nasıl giriş yapılır? gibi sorulara bu kısımda cevap alabilirsin. Hangi bölümlere girebilirsin? Nasıl kodlama yapabilirsin? sorularına da bu dökümanda cevap bulabilirsin. Alttaki resme tıklayarak dökümana ulaşabilirsin.

CODE.ORG NEDİR

 

5- HATA - HATA AYIKLAMA NEDİR?

Bazen programlar kodlarında bulunan hatalar sebebiyle çalışmaz. Programı yazan kişi veya kişiler bu hatayı fark ettikleri andan itibaren bu hatayı çözmek için çaba harcarlar. En tecrübeli yazılım mühendisleri bile program yazarlarken birçok hata yaparlar ve onu düzeltirler. Örneklerden anlaşılacağı gibi kodlama yaparken hata yapmak çok doğaldır. Bu süreçte sen de birçok hata yapacaksın. Sakın hatalar sebebiyle kod yazmaktan vazgeçme. Tam aksine kodlarındaki hataları fark etmek seni geliştirecek ve hatalara bulduğun çözümlerle daha düzgün kodlar yazmaya başlayacaksın. Şimdi aşağıdaki dokümanda "Hata (Bug)" ve Hata Ayıklama (Debug)" kavramlarını detaylıca inceleyelim.

06-12-2020

 

 6- DÖNGÜ (TEKRARLA / LOOP) NEDİR? BLOK TABANLI KODLAMA TEKRARLA KOMUTUNU NASIL KULLANIRIZ?

Bilgisayarların hayatımızda bu kadar önemli bir yerde olmasının bir çok sebebi vardır. Belki de bu sebeplerden ön önemlisi aynı işleri defalarca ve aynı şekilde yapabilmeleridir. Bu görevleri yapmaları için bilgisayarları programlayan yazılım mühendisleri için döngü (tekrarla) kavramı çok önemlidir. Bu dökümanda döngü (tekrarla) kavramını inceleyeceğiz. Alttaki resme tıklayarak dökümana ulaşabilirsin.

DÖNGÜLER

 

7- AKIŞ ŞEMASI NEDİR?

Daha önceki bölümlerde Algoritmanın bir problemin çözümü için adım adım oluşturulmuş talimatlar olduğunu öğrenmiştik. Şimdi ise bu yazılı talimatları daha kolay takip edebilmek için akış şemalarını kullanacağız. Aşağıdaki resme tıklayarak akış şemaları hakkında detaylı bilgi alabilrsiniz.

04-01-2021

 

8- TORTOP'UN EĞER-YOKSA YAŞAMI?

Yine bir masalla beraberiz :) Bakalım bu sefer masal kahramanlarımız bize hangi konuda bilgi verecek.

04-01-2021

 

9- KOŞUL YAPILARI (EĞER-DEĞİLSE) / (IF/ELSE) NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Bilgisayarları bu kadar yetenekli yapan başka bir özellik de doğru zamanda doğru işi yapmalarıdır. Başka bir deyişle hangi koşulda hangi işlemi yapacağının daha önceden programlanmış olmasıdır. Tabi ki bunu da bilgisayara öğretenler yazılım mühendislerdir. Belki başka bir seride "Yazılım mühendisi nasıl olunur?" "Ne iş yaparlar?" "Çalışma ortamları nasıl olur?" sorularına cevap ararız :)

05-04-2020