Günümüzdeki en çok başvurduğumuz bilgi kaynağı olan interneti, nasıl bilinçli kullanabiliriz? sorusuna bu seride cevap bulmaya çalışacağız.
Bu öğrenme serimize öncelikle önemli bir kaç kavramı tanımlayarak başayacağız.
İlk kavram tabi ki "İnternet": Dünyadaki tüm bilgisayarları birbirine bağlayan, elektronik bir iletişim ağıdır. Belki de tanımı daha iyi anlamak için aşağıdaki fotoğraf işimize yarayabilir.
Tanımını ve dünyamıza olan etkisini sembolik olarak gösteren resmini inceledikten sonra "Dijital Vatandaş" kavramından bahsedeceğiz.
Dijital vatandaş, teknolojinin gelişmesi ile resmi işlemleri, sosyal iletişim, eğitim, üretim gibi alanlarda bilgi teknolojilerini doğru kullanma becerisine sahip kişidir.
Peki, iyi bir dijital vatandaş nasıl olunur? Bu soruya ait cevap serideki ilk dökümanımızda bulunmakta. Aşağıdaki resme tıklayarak dökümana ulaşabilirsiniz.
İyi bir dijital vatandaş, internette doğru davranışlar sergileyerek ancak iyi bir profile sahip olabilir. Bunun için "İnternette doğru davran, İYİ GÖRÜN !!!" Aşaıdaki resme tıklayarak İntenette İyi Görünme sırlarına ulaşabilirsin :)
Yeni bir soruyla daha derin düşünmeye çalışalım. Peki "İnternetteki tüm dijital vatandaşlar iyi mi?" Muhtemelen cevabların tümü "Hayır" olacaktır. Bizi böyle düşündüren hem normal hem de sanal ortamda yaşadığımız veya duyduğumuz olaylar. Özetle, biz ne kadar iyi bir dijital vatandaş olsak dahi kendimizi internette bu kurallara uymayan kötü niyetli kişilerden korumalıyız. Bu korumanın da ilk ve en önemli adımı internette kullandığımız şifrelerimizi "GÜÇLÜ ve GÜVENLİ" yapmaktır. Güçlü ve güvenli şifre oluşturma yöntemlerini aşağıdaki dökümanda bulabilirsin. Tabi ki resme tıkla :)
Bu kuralları uyguladıkça internette daha da güçlenecek ve kendini güvende hissedeceksin. En azından artık şifren "12345678" veya "19051905" değil :) :) :)
Tabi ki İnterneti kötü amaçlar için kullanan kişiler sadece şifrelerimiz ile ilgilenmiyorlar. Aslında sanal ortamda bıraktığımız tüm "Dijital Ayak İzlerimizin" peşindeler. Bize zarar verebilecekleri bir çok alan var. Bu zararları da bize "Siber Tuzaklar" kurarak veriyorlar. Öyleyse şimdi de "Siber Tuzakları Nasıl Anlarım?" başlıklı dökümanımızı inceleyelim.
İyi bir dijital vatandaş olmak için bir çok bilgi okudun ve umarım bu edindiğin bilgileri uygulayacaksın. Şimdi "Bilinçli İnternet Kullanımı" konusundaki bilgilerini test edeceğin güzel bir oyun ile devam edeceğiz. Oyunun adı: "İnterland". Google şirketinin hazırlamış olduğu oyun üyelik veya ücret istemiyor. Oyunu oynacaklara ise bir vaadi var: "İnternot Olmaya Var Mısın?" :) Haydi bakalım oyunu tamamlayıp İNTERNOT olabilecek misin? Resme veya linke tıklayabilirsin: https://beinternetawesome.withgoogle.com/tr_all/interland